فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 19 (تابستان 1391)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 19 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام اخوان کاظمی صفحه 3
    خداباوری و نگرش توحیدی، محور نظام اسلامی و اصلی ترین مقصد آن است و اساس و تاروپود آموزه ها واهداف کلی و به تبع آن مقاصد دیپلماسی و سیاست خارجی نظام اسلامی را تشکیل می دهد. ماهیت غالب و نوع دیپلماسی اسلامی، بیشتر و ترجیحا فرهنگی است و به اصطلاح امروزی و تخصصی تر، به نحو آشکاری از نوع دیپلماسی عمومی است. چنین امری بیانگر آن است که در جمهوری اسلامی، اصلی ترین وظیفه و کارکرد دیپلماسی، اصلاح فرهنگی مردم و تهذیب آنها در کلیه سطوح ملی و جهانی است. افزون بر این، در نوشتار حاضر، برخی از مهم ترین راهبردها و بایسته های اساسی و اولویت ها و سطوح دیپلماسی نظام اسلامی از منظر قانون اساسی، و اندیشه های امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بیان شده است.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی، قانون اساسی، امام خمینی (ره)، مقام معظم رهبری، دیپلماسی عمومی، سیاست خارجی، توحید
  • علی مرشدی زاد، عباس کشاورز شکری، لیلا فارمر صفحه 25
    در ایران پیش از انقلاب اسلامی ادبیات کودک و نوجوان ابزاری برای ایدئولوژی های مذهبی و چپ بود تا به این وسیله مفاهیمی منتقل شوند و در جامعه پذیری این نسل نو تغییری رخ دهد. روشنفکران، ادیبان و نویسندگان در داستانی کودکانه تغییراتی را می خواستند و در ناخودآگاه کودک و نوجوان نیز این مطالب را حک می کردند. ایدئولوژی مذهبی با تعاریفی جدید از ارزش های اسلامی، خواستار اسلامی اصیل بود که نه تنها در حوزه فردی بلکه در اجتماع نیز فعال باشد. برای این کار با انتقاد از اجتماع فاسد، حکومتی را ترسیم می کرد که تمامی قوانین اسلامی در آن رعایت می شد. برای درک بهتر کودکان و نوجوانان نیز از این حکومت مطلوب، حکومت حضرت علی(ع) را روایت می کردند تا الگویی باشد برای جامعه اسلامی. زبان ساده و مطالب روان نیز از دیگر خصوصیات این کتاب ها بود. بررسی دقیق تر این مسئله نیازمند نگاهی دقیق به ادبیات کودکان و نوجوانان و به طور اخص ادبیات مذهبی این گروه های سنی است. پس با روشی کیفی از نوع تحلیل تاریخی- اسنادی به این کتاب ها پرداخته می شود
    کلیدواژگان: ایدئولوژی مذهبی، ادبیات کودکان و نوجوانان، محمود حکیمی، ابوالفتح دعوتی، مرتضی مطهری
  • جلال دهقانی فیروزآبادی، فیروزه رادفر صفحه 47
    در زمینه رابطه میان ثبات و توسعه سیاسی، اختلاف نظر دیده می شود؛ زیرا از طرفی می توان ثبات را دلیل توسعه سیاسی و عامل تاثیرگذار بر آن دانست و از طرف دیگر نیز می توان توسعه سیاسی را دلیل ایجاد ثبات سیاسی در نظر گرفت. اما در این مقاله تلاش می شود تا رابطه ثبات با توسعه سیاسی مورد بررسی قرار گیرد. از این رو سوال اصلی عبارتست از: چه رابطه ای میان ثبات و توسعه سیاسی در ایران وجود دارد؟پاسخ موقت به این سوال، به عنوان فرضیه، آن است که: بین ثبات و توسعه سیاسی رابطه مستقیم وجود دارد به گونه ای که ثبات سیاسی سبب ایجاد توسعه سیاسی می شود.
    کلیدواژگان: توسعه سیاسی، ثبات سیاسی، دموکراسی، مشروعیت، کارآمدی، رقابت سیاسی، جمهوری اسلامی
  • رسول نوروزی فیروز صفحه 61
    جنبش اسلام اجتماعی ترکیه که امروزه فتح‎ الله گولن رهبری آن را عهده‎دار است از جمله جنبش‎های اسلامی است که با جدیت تمام در صدد جمع میان سنت و تجدد و تقابل با اندیشه انقلاب اسلامی ایران است. سازش اسلام و مدرنیته که مفروض اصلی این جنبش است، توانسته در ترکیه و برخی از کشورهای اسلامی منطقه توجه بسیاری را به خود معطوف داشته و سطح فعالیت خود را در مقیاس جهانی تعریف نماید. در این مقاله تلاش می‎شود ضمن بررسی این مکتب فکری، راهکارهای آن برای سازش میان اسلام و مدرنیته، و همچنین راهکارهای عملی برای ترویج این مکتب تبیین گردد.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، فتح‎ الله گولن، جنبش‎های اسلامی، مدرنیته، ترکیه
  • علیرضا زمزم صفحه 79
    در این مقاله نویسنده درصدد اثبات تحول اندیشه توزیع قدرت و منطق حاکم بر این تحول و تطور است. بدین منظور ضمن طرح مساله و تعریف آن، به ضرورت نظریه پردازی در این زمینه اشاره کرده و سپس به بررسی خاستگاه نظری اندیشه توزیع قدرت در بین اندیشمندان مکاتب مختلف (یونان باستان، غرب و اسلام) و دیدگاه اسلام به ویژه امام خمینی (ره) در مورد توزیع قدرت و رابطه آن با ساختار حکومت پرداخته شده است
    کلیدواژگان: تفکیک قوا، توزیع قدرت، اسلام، یونان باستان، غرب، امام خمینی (ره)، ایران
  • میرزاحسن حسینی، فاطمه عیدی صفحه 97
    با توجه به رسالت انقلاب اسلامی ایران که استقرار حاکمیت اسلام در تمام عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است و از سوی دیگر ضرورت تدوین الگوهای متناسب با اقتضائات بومی (الگوی اسلامی -ایرانی پیشرفت) تبیین اصول اخلاق اسلامی بازاریابی به عنوان هدف این پژوهش مد نظر قرار گرفت.
    اسلام آموزه های وسیع اقتصادی خود را با ارزش های اخلاقی آمیخته است، تا آنجا که می توانیم بازاریابی اسلامی را یک بازاریابی اخلاقی بدانیم. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از قرآن کریم اصول اخلاقی بازاریابی اسلامی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گیرد. پژوهش با رویکر کیفی و با استفاده از روش تحلیل محتوی انجام شده است. بنابراین، نتیجه ای که در پایان فرایند مطالعاتی و تحقیقاتی به دست خواهد آمد ارائه اصول اخلاقی بازاریابی بر اساس مبانی و ارزش های اسلامی خواهد بود
    کلیدواژگان: بازاریابی اسلامی، اخلاق بازاریابی، اصول و ارزش های اسلامی
  • علی سروری مجد صفحه 111
    جامعه آرمانی یکی از آرزوهای بشر بوده و هست. طبعا یکی از شاخص های تحقق چنین جامعه ای وجود عدالت درتمام شئون آن است.
    در این مقاله به این پرسش پاسخ داده خواهد شد که عدالت چه نقشی و چگونه در تحقق جامعه آرمانی قرآنی ایفا خواهد کرد؟ بنابراین به طور اختصار به چند بعد از ابعاد عدالت در جامعه آرمانی مانند عدالت اقتصادی، عدالت فرهنگی، عدالت اجتماعی و عدالت در داوری ها اشاره شده است.
    اما از همه مهم تر آنست که عدالت بدون تحقق حکومت الهی وبا حضور امام عادل شکل نخواهد گرفت؛ لذا در این مقاله به اختصار به موضوع امامت در قرآن و ویژگی های امام برای تحقق عدالت در جامعه آرمانی قرآنی اشاره خواهد شد. بدیهی است امامی که خود مظهر عدالت بوده و علمش وابسته به علم الهی و مبسوط الید برای تحقق تعالیم و دستورات عادلانه الهی باشد و مردم هم عاقلانه و آگاهانه در خدمت این حاکمیت باشند؛ خواهد توانست جامعه آرمانی را محقق سازد.
    کلیدواژگان: عدالت، جامعه آرمانی، قرآن، امامت
  • نادیا آقارضایی طرخورانی صفحه 127
    جهانی شدن به دنیایی ارجاع دارد که در آن جوامع، فرهنگ ها، حکومت ها و اقتصادها تا حدودی به هم نزدیکتر گشته اند. فرایند جهانی شدن از طریق بازسازی فضا و زمان، نفوذپذیر ساختن مرزها و گسترش چشمگیر فضای اجتماعی، منابع و شرایط لازم برای هویت سازی و فضایابی سنتی را تا حدود بسیار زیاد از بین می برد. در نتیجه نوعی بحران هویت و معنا پدید می آید. برخی افراد حل این بحران را صرفا در گرو توسل به منابع و شیوه های سنتی هویت سازی می دانند و بدین ترتیب بستر اجتماعی مناسبی برای خاص گرایی ها و بنیادگرایی های فرهنگی فراهم می شود. استدلال اصلی مقاله ذکر این نکته است که جهانی شدن توانایی مقوله های زمان و مکان و فضا را که سه عنصر اساسی در هویت یابی هستند، بسیار کاهش می دهد و موجب بحران هویت شده و منجر به رشد بنیادگرایی مذهبی و اسلام گرایی می شود.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت، زمان و فضا، بنیادگرایی، خاص گرایی های فرهنگی
  • صفحه 145